Минималната пенсия трябва да се повиши поне до 369 лв., вместо

...
Минималната пенсия трябва да се повиши поне до 369 лв., вместо
Коментари Харесай

Обсъждат по-голямо повишаване на минималната пенсия

Минималната пенсия би трябвало да се повиши поне до 369 лева, вместо предлаганите 340 лева Това съобщи в предаването " Лице в лице " по bTV депутатът Мария Капон от " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

Формацията на Мая Манолова и сътрудниците ѝ не приема препоръчаната от служебното държавно управление актуализация на пенсиите, като има личен проект по какъв начин да се случи увеличението. Актуализацията на пенсиите би трябвало да се реши в Народното събрание, безапелационна е Капон. 

Според проекта на служебния кабинет във въпросните 340 лева би трябвало да влезе и добавката от 50 лева заради пандемията. " Най-ниските пенсии на процедура ще се понижат, а в джоба, в портмонето пенсионерите ще имат с 10 лева по-малко ", уточни Капон, цитирайки Мика Зайкова.

Цифрата от 369 лева не е инцидентна, тъй като това е настоящият праг на беднотия в България. А служебните министри няколко пъти повториха задачата на нарастването – да няма пенсионери под прага на бедността.

" Изправи се БГ! Ние идваме! " оферират повишение на пенсиите в 2 стъпки – първо минималната пенсия да се вдигне до 369 лева, а чак по-късно да има преизчисляване на всички пенсии. " Обидно е да спорим дали да са 340 или 369 лева, дано някой да се опита да живее с 300 лева ", сподели Мария Капон.

По думите ѝ би трябвало да се понижи разликата в приходите, а най-бедните да получат повече, с цел да се компенсира най-малко дребна част от инфлацията. " Знаете какъв брой коства 1 кг салам в магазина сега, какъв брой беше нарастването му през последните месеци. Ние изобщо не можем да достигнем инфлацията ", изясни Капон.

В бюджета има пари за сходно нарастване – то може да коства към 155-160 млн. лв., уверени са от обединението.

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР